Een mistige dag in november

Over de A15 rijden we met een gangetje van 130 – ja, nu mag het nog! – richting het oosten van het land. Op weg naar het schitterende Berg & Dal.

Ik ben hier een aantal weken eerder al geweest met mijn kersverse vrouw en wijs Reinier en Nesian (ons geweldige filmtalent) de weg. De N70 Natuurwandelroute die hier loopt is absoluut de moeite waard, voor elke wandelliefhebber! 

Bij de N70 Wandelroute loop je letterlijk op de grens tussen Nederland en Duitsland.

We komen al snel aan op de Duivelsberg, een van de 8 bergjes die het prachtige gebied rijk is. Het is een stukje Nederland dat al buitenlands aandoet. Vonden we hier weken geleden nog een overvloed aan paddenstoelen, nu is de omgeving prachtig herfstachtig gekleurd. De mist maakt alles extra misterieus

Klappertandend van de kou kiezen we een geschikte locatie voor de film. Teksten worden nog even op het allerlaatst ingestudeerd, camera’s en attributen worden meegenomen, en dan: gaan met die banaan! Nesian bedient de camera’s alsof hij dat vaker heeft gedaan en binnen een mum van tijd staat alles erop. Op de normale camera, en op de drone! (TIP: Kijk eens op het kanaal van Brabants Orgelproject).

Plotseling worden we wild opgeschrikt door geraas van bosmaaiers en bladblazers. Wat blijkt? Een aantal studenten van een groenopleiding is bezig de verkleurde varens rondom een zogeheten mottekasteel te kortwieken. Gelukkig willen ze even aan de kant gaan, want ‘heren in pak hebben altijd voorrang’! ? Waar dat kloffie goed voor kan zijn!

Die motteburcht, dat is trouwens nog wel een verhaal. Op de plek waar wij de video hebben opgenomen stond de burcht ‘Mergelpe’ die uit het jaar 1000 dateert. De burcht was een zogenaamd mottekasteel. Een mottekasteel is een hoogmiddeleeuws burchttype dat meestal in hout werd opgetrokken. Het hoofdkenmerk was dat het stond op een motte, een aangelegde aarden heuvel. Het mottekasteel zelf was dan een torenvormig gebouw.

Vanaf de plek waar de hoofdburcht stond heb je een prachtig uitzicht op het Duitse Zyfflich. Dat misten wij echter door de dichte mist. Maar de film is er niet minder mooi om geworden!

Na al dat gebibber en gekleum is het tijd voor wat warms. Gelukkig biedt het gebied ons daar volop gelegenheid voor. We strijken neer bij Pannenkoekenhuis de Duivelsberg en genieten van een kopje koffie, chocola en gebak. Top!

Ook de pannenkoeken bij Berg en Dal zijn niet te versmaden!