Over ons

Mark Brandwijk
Piano

Mark Brandwijk (1994) kreeg op 6-jarige leeftijd zijn eerste orgellessen in zijn woonplaats Krimpen aan den IJssel van Jaap den Besten. In 2006 vervolgde hij zijn lessen bij Everhard Zwart. In het jaar 2006 begon hij ook met het begeleiden van koren. Behalve orgel speelde hij hierbij ook piano.

Reinier Korver
Orgel

Reinier Korver (1984) was 6 jaar toen hij voor het eerst het orgel bespeelde. Na les te hebben gehad van verscheidene orgeldocenten vervolgde hij zijn studie aan de Schumann-academie in Utrecht met als praktijkdocenten Peter van Dijk (Utrecht) en Ben van Oosten (Den Haag).

Over ons als duo

Ontstaan

De allereerste inzet voor de samenwerking als Duo Virtuoso werd gegeven in 2010. De musici werkten echter voor het eerst echt samen in 2011, toen Mark een van de koren van Reinier begeleidde tijdens een concert in Noordeloos. Een van de hoogtepunten van deze avond was de Militaire Mars no.1 van Schubert, die Mark en Reinier samen speelden. Door de muzikale koorts bevangen, besloten de musici de samenwerking verder te intensiveren. Dit resulteerde in het eerste concert als Duo Virtuoso op 14 oktober 2011 in Heusden.

Onze missie

Het orgel-piano duo ‘Duo Virtuoso’ bestaat uit de musici Reinier Korver en Mark Brandwijk. Duo Virtuoso heeft als missie om klassieke muziek in haar volledige breedte door middel van allerlei combinaties voor het publiek vernieuwend te maken. Deze aanpak van klassieke muziek op orgel en piano blijkt een succesformule te zijn.

Het duo schrijft voor haar repertoire veel eigen arrangementen en transcripties van bestaande orkest-, piano- of orgelmuziek. Reinier en Mark hebben inmiddels twee eigen cd’s uitgebracht genaamd ‘Together’ en ‘Ode to the Orchestra’.

Repertoire

Orgel-piano
Duo Virtuoso streeft ernaar om klassiek repertoire op een aansprekende manier te vertolken op de combinatie orgel-piano. Deze combinatie is in de klassieke muziek zeker niet alledaags is. Bij het spelen in deze combinatie kiezen zij muziek waarin orgel en piano als gelijkwaardige instrumenten worden gezien. De muziek moet voor beide spelers een uitdaging zijn. Daarnaast zoekt het duo in het repertoire naar een evenwichtige mix tussen virtuositeit en lyriek.

Het repertoire van het duo is zeer breed: van barok tot hedendaags. Vanwege de ontwikkeling van de piano (eind 18e / begin 19e eeuw) ligt de nadruk in het repertoire wel op de romantiek. Het duo haalt de inspiratie voor het orgel-piano repertoire voornamelijk uit orkestmuziek en originele muziek voor harmonium en piano.

Quatre-mains
Reinier en Mark kunnen zoals gezegd naast het spelen als orgel-pianoduo ook quatre-mains uit de voeten op beide instrumenten. Ook het repertoire hiervoor is breed. Het duo voerde al verschillende symfonieën van Mozart en Beethoven vierhandig, maar ook de Brandenburgse concerten van Bach en de Notenkrakersuite van Tchaikovsky staan bij het duo regelmatig op de lessenaar.

Naast de klassieke muziek voor beide combinaties, maakt het duo ook uitstapjes naar ander repertoire, zoals geestelijke en licht-populaire muziek.

Concerten

Traditioneel Nieuwjaarsconcert
Duo Virtuoso verzorgt jaarlijks op de laatste zaterdag van januari het Nieuwjaarsconcert
in de Grote of St. Catharijnekerk in Heusden (Noord-Brabant). Tijdens dit traditioneel goed bezochte concert worden allerlei gastmusici uitgenodigd. In de afgelopen jaren hebben onder andere Wim de Penning (synthesizer), Carina Bossenbroek (panfluit) en Duo Brilliant Brass (Anteun Hoesen en Wim van Loon, (euphonium en cornet) acte de presence gegeven.

Andere concertervaring
Het duo gaf in 2014 in de Nicolaikirche in Stralsund (Duitsland) een geheel vierhandig (én viervoetig) orgelconcert. Daarnaast treedt het duo jaarlijks op tijdens een vierhandig pianoconcert in Wijk en Aalburg.