Harmonium-update #1: In restauratie

Beste harmonium-vrienden van Duo Virtuoso,

Hierbij ons eerste van een aantal updates over de voortgang van het harmonium-project. (Met onder andere de eerste klanken van het harmonium vanaf de Franse kust!)

Allereerst: hartelijk bedankt voor uw en jouw steun. We zijn inmiddels gestart met de eerste voorbereidingen voor het klinkend resultaat van het project! Samen met fotografenkoppel Mark en Dianne de Weert trokken we naar Uitwijk om het harmonium nog eens even goed vast te leggen.

En dat was niet zonder reden, want inmiddels zijn we het harmonium weer kwijt! Schrik niet.. we hebben ‘m zelf weggebracht. Het harmonium is namelijk voor restauratie bij vakman Louis Huivenaar in Dieren. Louis is een van de weinige échte vakmensen die alles weet van harmoniums, bouwers, techniek, etc. Hij gaat het harmonium nu voor ons restaureren.

Wat wordt er aangepakt?

  • De schepbalgen die de windvoorziening leveren zijn verouderd en moeten worden vernieuwd
  • Op verschillende plaatsen in het harmonium lekt er wat wind weg. Dat wordt opgelost.
  • Constructies die in de loop der jaren door ‘knutselaars’ zijn bedacht, worden in authentieke staat hersteld.

Een harmonium is in de 19e eeuw door bouwers als Debain en Mustel ontwikkeld tot een technisch meesterwerk. Bij de restauratie van het instrument is het ook echt belangrijk om dit technisch vernuft intact te laten én te zorgen dat alles nog beter gaan werken. Alles vastschroeven is dus geen optie ?

Binnenkort komt er op ons YouTube-kanaal een video online met meer uitleg over de restauratie.

Maar eerst… gaan we even terug naar Zuid-Frankrijk! Na het ophalen van het harmonium zetten we het harmonium neer vlakbij de Middellandse zee. En dat leverde schitterend beeld op!

We zijn blij met uw en jouw betrokkenheid bij het harmonium-project. We verheugen ons erop het harmonium  samen verder te ontdekken. 

Hartelijke groeten,
Reinier en Mark