Harmonium update #2: Restauratie windvoorziening klaar

Beste harmonium-vrienden van Duo Virtuoso,

Na lange tijd weer een update over het harmonium.  Afgelopen zomer hebben jullie ons enorm geholpen met de crowdfundingsactie om de restauratie van het harmonium mogelijk te maken. Helaas hebben we tot op heden nog weinig terug kunnen doen. In deze update leggen we uit hoe dit komt, praten we jullie bij over de ontwikkelingen die er wél zijn en delen we de plannen voor de komende tijd. 

 Restauratie windvoorziening klaar!

We krijgen regelmatig de vraag: hoe het nu gaat met het harmonium? Daar kunnen we heel positief over zijn: het gaat heel goed! Het harmonium is na een restauratiebeurt bij Louis Huivenaar weer terug in Werkendam, bij Reinier thuis. Vorige week hebben we een serieuze studiesessie gehad en het klinkend resultaat is zeer goed. De windvoorziening van het instrument is hersteld, zodat Reinier nu bij het spelen met expression ‘op een blok beton trapt’, zoals hij dat zelf zo placht te zeggen.

Reinier thuis achter het gerestaureerde harmonium.

Wat kunnen we niet doen

En dan komen we bij het vervelende nieuws. We hadden er erg naar uitgekeken om het harmonium op 19 november aan jullie te presenteren tijdens het presentatieconcert. Het is echter om meerdere redenen niet mogelijk gebleken om dan een concert te organiseren. Dat heeft enerzijds te maken met de corona-maatregelen. We willen bij onze concerten geen mensen uitsluiten en kunnen daarom momenteel geen volwaardig concert organiseren. Anderzijds was het na de restauratie voor ons uiteindelijk ook te kort dag om een volwaardig programma neer te kunnen zetten. Daarom gaan we een nieuwe datum prikken voor het presentatieconcert. We communiceren die aan jullie, wanneer we (redelijke) zekerheid hebben dat het concert door kan gaan.

Wat gaan we wél doen

Deze tijd geeft ons aan de andere kant wel extra tijd om de andere plannen op te pakken. Voor de komende tijd staat in ieder geval op het programma:

  • Het maken van een mini-CD (ook digitaal beschikbaar) met een selectie van pareltjes op piano en harmonium;
  • Het maken van video’s (o.a. de reis naar Frankrijk, de restauratie, etc.);
  • Het schrijven van nieuwe muziek en arrangementen.

Zoals het er nu naar uit gaan we wel een online concert met het harmonium geven, en we op woensdag 15 december. Geniet u mee van kerstklanken op piano en harmonium vanuit de showroom van Joh. de Heer in Sliedrecht? We spelen op een prachtige oude vleugel én het Debain-harmonium. Zet deze datum in de agenda.

We zijn blij met uw en jouw betrokkenheid bij het harmonium-project. We verheugen ons erop het harmonium samen verder te ontdekken. 

Hartelijke groeten,
Reinier en Mark