Van een Kleine Kerken Tour-luisteraar

Op zaterdag 12 september ’20 organiseerde het Duo Virtuoso een tweetal concerten in de Oude Kerk van Uitwijk. Vanwege de Corona-maatregelen met een beperkt aantal toehoorders, maar met 2 gelijke uitvoeringen op die zaterdagmiddag.

De sfeervolle kerk was heel behoorlijk gevuld met aandachtige toehoorders om dit Duo te beluisteren en kennis te maken met de jonge blokfluitist Christiaan Blom. Een muzikaal talent, nog maar 10 jaar oud, met een begenadigde muzikaliteit.

Het programma was mooi divers. Beginnend met de Ouverture uit de Orkestsuite van J.S. Bach, in een bewerking voor vierhandig piano, waarin Reinier Korver en Mark Brandwijk meteen hun visite-kaartje als pianovaardig duo afgaven, was het de beurt aan Christiaan Blom. Begeleid door Reinier op orgel speelde hij een Concerto voor blokfluit van Vivaldi. Genuanceerd en vooral belevingsvol uitgevoerd, waarna een moderner stuk van P. van Hooff volgde, door Mark op de piano begeleid.

Christiaan en Mark tijdens muziek van Paul van Hooff.

Dat de beide ‘Virtuoso-heren’ als duo ook op orgel van wanten weten bleek uit de gespeelde Variations van W.A. Mozart, in een bewerking van J. van Oortmerssen, destijds docent aan het Conservatorium van Amsterdam.

Vervolgens trakteerde Christiaan Blom op 2 stukken van J.S. Bach, een Badinerie uit de 2e Orkestsuite en het Allemande uit de Traverso partita. Daarbij wist hij goed uit te leggen wat de kenmerken van een Traverso zijn en het effect van de lagere stemming (415 hertz) van zo’n instrument.

Het Duo bespeelde vervolgens de piano met de Petite Suite van C. Debussy. Echt een tegenhanger door het impressionistische karakter van dit meer romantisch getinte werk. Opvallend was toch dat beide heren probleemloos wisten te overtuigen, ook ‘moesten ze het doen’ met een bescheiden piano.

Christiaan speelde nog een bewerking van Greensleeves van een anonieme componist en had tot dan toe alles uit zijn hoofd gespeeld. Voor het laatste, gezamenlijke optreden kwam de partituur op de lessenaar en speelden ze gedrieën een Hongaarse Dans van J. Brahms en een Gavotte uit Mignon van A. Thomas.

Een enthousiast applaus van het publiek sloot het optreden af en belooft eigenlijk meteen het nodige voor het volgende concert in Arkel, op 26 september in de Koepelkerk, ook met 2 uitvoeringen om 14.30 en 16.30 uur. Van harte aanbevolen!

Tekst: Bert Becht

Foto’s: Dinelle van der Pijl